غذاهاي بومي استان فارس يکي از ظرفيتهاي گردشگري اين استان به شمار مي رود، مجموعه اي از غذاهاي لذيذ که خوردن آنها تجربهاي کم نظير براي گردشگران رقم خواهد زد. بر اساس آمار ارائه شده از سوي مسئولان گردشگري و غذايي استان فارس بيش از ۲۵۰ نوع غذاي محلي و بومي در اين استان شناسايي شده است. با ما همراه باشید تا با برخی از لذیذ ترین این خوراکی های محلی بیشتر آشنا شویم.
پلو اسفندي
يکي از غذاهاي سنتي و بومي فارس، شهرستان آباده، پلو اسفندي نام دارد که براي تهيه آن از چندين نوع غلات استفاده ميکنند. آشپزهاي اين استان معمولا اين غذاي سنتي را اوايل اسفندماه با استفاده از عدس، لوبيا، نخود، ماش، ميخک پودرشده، ادويه پلويي (پودر گل سرخ، پودر زيره سبز، پودر دارچين، پودر زنجبيل، پودر جوز هندي و پودر هل)، پياز، گوشت گوسفند همراه استخوان، برنج، جو، گندم، فلفل سياه، کره، نمک و روغن کرمانشاهي (روغن حيواني)، طبخ ميکنند.
دوپيازه آلو (سيبزميني)
دوپيازه آلوي شيراز، يکي از اين غذاهاي سنتي و معروف است که مردم با استفاده از سيبزميني، پيازداغ، گوجهفرنگي، نمک، ادويه و روغن، آن را طبخ ميکنند.
شيرازي پلو
غذاي لذيذ و مغذي کته شيرازي از جمله غذاهاي سنتي استان فارس محسوب ميشود که مختص شهر شيراز بوده و از طرفداران بسياري نيز برخوردار است. مردم شيراز براي تهيه پلوي مخصوص خود از برنج، مرغ، زعفران، روغن، کره، ماست بدون آب، بادمجان، زرشک، تخممرغ، زيره، نمک، فلفل و زردچوبه استفاده ميکنند.
کلم پلو شيرازي
کلمپلو شيرازي يکي از غذاهاي سنتي و بومي استان فارس به شمار ميآيد که با استفاده از کلم قمري، پياز، گوشت چرخکرده، برنج، آردنخودچي و سبزي (شويد، تره، ترخان و ريحان) تهيه ميشود. مصرف اين غذاي اصيل و خوشمزه همراه با ماست و سبزيخوردن بسيار عالي و مطبوع به نظر ميرسد.
پاچه پلو شيرازي
پاچهپلو از غذاهاي سنتي استان فارس و شيراز است که با موادي مانند برنج، لپه، کشمش، گوشت چرخکرده (دم سينه)، سرکه شيره، نمک و فلفل تهيه ميشود. استفاده از سرکه شيره در کنار کشمش پلويي طعمي منحصربهفرد ايجاد خواهد کرد.
لوبيا پلو شيرازي (چشمبلبلي)
با توجه به خواص موجود در اين حبوبات مصرفي ارزش غذايي لوبيا پلوي شيرازي قابل توجه به نظر ميرسد که مصرف آن براي سلامت بدن، مفيد خواهد بود. با استفاده از برنج، لوبيا چشمبلبلي، شويد، زعفران، پودر دارچين، نمک و روغن، اين غذاي بومي و محلي را طبخ ميکنند.
کوفته گشنيز شيرازي
کشورهايي نظير ترکيه، ارمنستان و کشورهاي عربزبان، از جمله مناطقي هستند که ميتوان از اين غذا به عنوان خوراکي اصلي و رايج نام برد. غذايي خوشعطر و پرانرژي که با ميلکردن انواع مختلف آن ميتوان ترشي، شوري، شيريني و در يک کلمه، طعم دوستداشتني ملس را به وضوح احساس کرد. بانوان کدبانوي استان فارس با ترکيب موادي مانند گشنيز، تخممرغ، آرد نخودچي، گوشت چرخکرده، برنج، پياز، نمک، فلفل، زردچوبه، گوجهفرنگي، رب گوجهفرنگي، روغن و دارچين اين غذاي لذيذ و فوقالعادهي سنتي را تهيه و طبخ ميکنند.
لالک بادمجان
لالکبادمجان يکي ديگر از غذاهاي سنتي استان فارس محسوب ميشود که بسيار لذيذ و خوشمزه به نظر ميرسد. اغلب مردم شهر کازرون اين خوراک لذيذ را تهيه ميکنند. آنها با ترکيب موادي مانند لالک، برنج، بادمجان، هويج، مرغ، شويد، روغن، سير، ترخون، ريحان، نعناع و سير سبز اين غذاي سنتي را تهيه ميکنند.
آبپيازک (اشکنه شيرازي)
آبپيازک يا اشکنه از جمله غذاهايي بود که براي قشر کمدرآمد و فقير جامعه، مناسب و کمهزينه محسوب ميشد. امروزه اين غذا يکي از چندين خوراک بومي و سنتي استان فارس است که به دليل سادگي و طعمي لذيذ، بدون در نظر گرفتن طبقات اجتماعي و اقتصادي، مصرف آن به عنوان غذايي دوستداشتني و رايج توسط مردم اين استان زيبا و کهن به شمار ميرود. اين غذا با استفاده از تخممرغ، پياز، روغن، ماست، شنبليله تازه، نعناع خشک، نمک و زردچوبه به طبخ آبپيازک مشهور شيرازي تهيه مي شود.
آش انار شيرازي
مردم استان فارس با ترکيب انار، برنج، سبزي آش (تره، جعفري، گشنيز، نعناع)، لپه، پياز، گوشت، گلپر، نمک، زردچوبه و فلفل اين آش لذيذ و خوشمزه را طبخ ميکنند. در برخي از نقاط اين استان از چغندر نيز در طبخ آش انار استفاده مي شود.
آش سبزي شيرازي
آش سبزي معروفترين و در عين حال محبوبترين خوراکي است که در بين خانوادههاي شهرستان زيبا و تاريخي شيراز، رايج و به وفور طبخ و ميل ميشود. خوارکي خوشعطر، خوشمزه و مقوي که بانوان کدبانوي اين شهرستان با استفاده از گوشت، برنج نيمدانه، لوبياسفيد، سبزي تره، ترخون، نمک، فلفل، پياز، عدس، نخود، روغن و دارچين به تهيهو طبخ آن ميپردازند. معمولا آش سبزي شيراز همراه پيازداغ، آبليمو و نان سنگک سرو ميشود.